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Q:  What are the Ordering/Prescribing/Referring Medicaid provider enrollment requirements as a 
result of the Affordable Care Act (ACA)? 

A:  Sections 6401 and 6501 of the Affordable Care Act mandate that ordering/prescribing/referring 
(OPR) providers who render services to clients enrolled in the Connecticut Medical Assistance Program 
(CMAP) be enrolled in the CMAP program.  This mandate ensures that each provider who orders or 
prescribes or refers services for a Medicaid client is properly screened.  Screening includes validating 
that the provider has not been sanctioned by the Office of Inspector General.  To enforce this mandate, 
claims submitted that contain an ordering or prescribing or referring provider who has not enrolled in 
the State’s Medicaid program must be denied.   

 

Q:  How do I determine whether or not I am currently enrolled in the Medicaid program? 

A: If you are unsure of your enrollment status with the CT Medicaid program, please contact the 
Provider Assistance Center at 1-800-842-8440 and a call center representative will be able to assist you.  
You will need to provide your NPI; enrollment status cannot be determined with a tax ID or Social 
Security Number. 

 

Q:  How do I determine if a provider who has submitted an order or referred a client to my office, or 
who has prescribed a medication is currently enrolled in the Medicaid program? 

A: The Department of Social Services (DSS) has made a list available of enrolled providers who are 
eligible to order services on behalf of CMAP clients, or who may make referrals for such clients.  
Included in this list are providers who are currently in the process of enrolling in CMAP.  The list is being 
made available to assist billing providers with verifying providers’ CMAP enrollment status relative to 
the OPR requirement.  This list will be refreshed each week and it is located on the Home page of the 
provider’s secure Web site at www.ctdssmap.com.  Once logged on to the secure site, the link to the list 
is in the upper right corner under Quick Links.   

Providers on this list with an enrollment status of Application in process-not yet enrolled have 
submitted an enrollment application to CMAP but are not yet approved to order or refer services for 
HUSKY clients.  Once the provider has been approved, their contract status will change and their 
contract effective dates will be posted.  Please note that contract effective dates are often approved 
dating back six months or more.  If the application is denied, the provider will be removed from this list. 
As a reminder, OPR claim edits are bypassed on pharmacy claims for prescribers with pending 
applications; claims for other services require the ordering/referring provider to be actively enrolled.  
Pending enrollment status for other services indicates that it is likely (not guaranteed) that the provider 
will be approved for enrollment.  Thus, claims for the services where the provider is pending approval 
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should not deny based on OPR edits provided they are submitted after the provider is approved and the 
enrollment effective date is prior or equal to the date of service. 

Q:  I occasionally volunteer my services in a clinic or hospital; do I need to enroll in the Medicaid 
program? 

A:  Yes.  If you order, prescribe, and/or refer services for a Medicaid client, you must be enrolled in the 
Connecticut Medical Assistance Program (CMAP).  If you are not enrolled, any claims in which you are 
listed as the ordering, prescribing or referring provider will be denied.  If medication was prescribed, the 
pharmacy claim will be denied and the client will be unable to obtain his/her medication.  To submit an 
enrollment application, please go to www.ctdssmap.com, select Provider from the menu bar and click 
on Provider Enrollment.  You will then select Ordering/Prescribing/Referring provider only in the 
Participation Type panel.  You will need to provide information such as provider type, specialty and 
taxonomy, NPI, etc.  The application process typically takes no more than 10 minutes to complete.  For 
more information, please refer to Chapter 3 of the Provider Manual located under the Information, then 
Publications option on the main bar at www.ctdssmap.com.  Please note:  enrollment in the Medicaid 
program for this purpose in no way obligates providers to serve Medicaid clients in other settings.  

Q:  I recently enrolled with the Department of Consumer Protection; does this satisfy the OPR 
requirement of the Medicaid program? 

A:  No.  You must complete and submit a CT Medicaid enrollment application in order to receive 
payment for services, or to order/prescribe/refer services.   

 

Q:   I do not want to become a provider in the Medicaid program, but I am willing to order, prescribe 
or refer Medicaid clients on an occasional basis.  What do I have to do? 

A:   A provider must be enrolled as an Ordering/Prescribing/Referring (OPR) provider in order to order, 
prescribe or refer services for a Medicaid client. If you choose to enroll as an OPR provider, you will not 
be listed on the Medicaid program provider directory. In addition, enrolling as an OPR provider does not 
obligate providers to serve a specified or additional number of Medicaid clients.  

  

Q:  I do not want to enroll as a billing, performing, or an ordering/prescribing/referring (OPR) 
provider.  What other options are available for me or my clients? 

A:  If you do not wish to participate in the Connecticut Medical Assistance Program (CMAP), then you 
are not eligible to receive payment for services rendered to Medicaid clients.  In addition, any claims in 
which you are listed as the ordering, prescribing or referring provider will be denied and may prevent 
Medicaid clients from receiving services and/or medications.  You must advise your clients they need to 
contact Community Health Network at 1-800-859-9889 or visit 
http://www.huskyhealthct.org/provider_lookup.html for assistance in finding a provider that is 
currently accepting new Medicaid clients. 
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Q:  What are my options for enrolling as an individual provider? 

A:  The three (3) types, or participation types, from which an individual provider may select are as 
follows: 

• Individual practitioner:  An individual practitioner provider is a single individual who is 
considered the biller and performer of service.  An example would include a single physician 
office practice.  Reimbursement will be made directly to the individual practitioner.   

• Employed/Contracted by an organization:  A member of an organization such as a provider 
group, clinic, hospital outpatient clinic or FQHC would be a performing provider.  The 
organization would bill for the services provided by the member/performer of the organization.  
Reimbursement will be made directly to the organization.  Important:  The organization and 
each member of the organization must enroll/re-enroll. 

• Ordering/Prescribing/Referring provider only:  An individual provider who wishes to participate 
solely as an ordering or prescribing or referring provider who does not intend to bill or receive 
payment directly from the Connecticut Medical Assistance Program. 

Q:  What provider specialties can enroll as an ordering/prescribing/referring (OPR) provider? 

A:  All provider types and specialties that are licensed and that are currently eligible to enroll in the 
Connecticut Medical Assistance Program may enroll as an OPR provider.  For a complete list of provider 
types/specialties and taxonomies that are eligible to enroll/re-enroll please refer to the 
Type/Specialty/Taxonomy Crosswalk located at www.ctdssmap.com. Click on the Information tab and 
then select Publications from the drop down menu.  You can locate this document by scrolling down to 
the “Provider Enrollment/Maintenance Forms” section.   

 

Q:  I am contracted by an organization, such as a hospital or clinic, which pays me directly for my 
services.  Can I enroll as an Ordering/Prescribing/Referring provider? 

A:  No.  Providers that receive payment for services rendered to Medicaid clients (either directly or 
through their employer) cannot be enrolled as an OPR.  The OPR participation type is strictly for 
providers who do not wish to receive payment for services rendered.  You may, however, enroll as an 
Employed/Contracted by Organization provider.  As an enrolled provider, you may also order, prescribe, 
or refer for Medicaid clients. 

 

Q:  I wish to be enrolled as an Ordering/Prescribing/Referring (OPR) provider; where do I go to enroll 
in the Medicaid program? 

A:  To enroll in the Medicaid program please go to the Web Wizard located at www.ctdssmap.com. 
Once at the Web site, click on the menu bar’s Provider tab and then click on Provider Enrollment.  The 
Web Wizard will walk you through a step-by-step enrollment process for completing the application.  
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For more information, please refer to Chapter 3 of the Provider Manual located under the Information, 
then Publications option on the main menu bar at www.ctdssmap.com. 

 

Q:  I would consider enrolling in the Medicaid program so that I can order, prescribe, or refer services, 
but  am concerned about being obligated to serve additional Medicaid clients, and also don’t want to 
be listed as a provider with the Medicaid program.  How can these concerns be addressed? 

A:  OPR enrollment is limited; there is no obligation to serve additional clients.  In addition, if you are 
enrolled as an OPR provider you will not be listed on the Medicaid program provider directory. 

 

Q:  If I want to change my status in the future from an ordering/prescribing/referring (OPR) provider 
to a billing or performing provider, what do I need to do? 

A:  To change your participation type from an ordering/prescribing/referring (OPR) provider to another 
participation type, you must re-enroll in the CMAP program.  To re-enroll, you will need to obtain a re-
enrollment Application Tracking Number (ATN) from the Provider Assistance Call Center via phone at 1-
800-842-8440.  An ATN will be mailed to you within 7-10 business days.  Once the ATN is received, you 
can then go on-line to complete a re-enrollment application using the Re-enrollment Wizard.  To submit 
a re-enrollment application, please go to www.ctdssmap.com, select Provider from the menu bar and 
click on Provider Reenrollment.  You will enter your ATN and NPI in the appropriate fields and then 
select either Individual Practitioner or Employed/Contracted by an Organization in the Participation Type 
panel.  The application process typically takes no more than 15 minutes to complete.  Please refer to 
Chapter 3 of the Provider Manual located under the Information, then Publications option on the main 
bar at www.ctdssmap.com for more information.   

 

Q:  I am currently enrolled as an Ordering/Prescribing/Referring (OPR) provider; can I join a 
group/organization or become an individual billing provider? 

A:  If you enrolled as an OPR provider prior to May 15, 2013, and you are joining a group/organization, 
the organization can log on to the secure Web portal at www.ctdssmap.com and add you by accessing 
the Maintain Organization Members panel under Demographic Maintenance.   

If you enrolled as an OPR provider after May 15, 2013, and you are joining a group/organization, you will 
need to complete a re-enrollment application.  This is necessary because the original OPR application 
included a certification statement and not the provider agreement that is necessary to enroll as a 
performing member of an organization.  Please contact the Provider Assistance Center at 1-800-842-
8440 to be assigned a re-enrollment ATN.  You will receive a letter within 7-10 business days containing 
the ATN.  Once you receive the ATN please go to www.ctdssmap.com and select Provider from the menu 
bar.  Then click on the Provider Re-enrollment tab from the drop down menu to access the web re-
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enrollment application.  In the Participation panel you can update your participation type from 
Ordering/Prescribing/Referring provider to Employed/Contract by an Organization. 

If you enrolled as an OPR provider (regardless of when you enrolled) and you would like to become an 
individual billing provider, you will need to complete a re-enrollment application.  Please contact the 
Provider Assistance Center at 1-800-842-8440 to be assigned a re-enrollment Application Tracking 
Number (ATN).  You will receive a letter within 7-10 business days containing the ATN.  Once you receive 
the ATN, you can log on to www.ctdssmap.com and select Provider from the menu bar.  Then click on 
the Provider Re-enrollment tab from the drop down menu to complete a re-enrollment application to 
change your provider participation from an “Order/Prescribing/Referring provider” type to an 
“Individual (billing) Provider.” 

 

Q:  Where can I find more information on the enrollment process?  

A:  Additional information regarding enrolling in CMAP is located at www.ctdssmap.com. Click on the 
Information tab and then select Publications from the drop down menu.  Select Chapter 3 of the 
Provider Manual or go to the Home page and select the Provider FAQ for Provider Enrollment and/or 
Re-Enrollment Important Message.  
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